Hoe zwaar is mijn paard?

Hoe zwaar is mijn paard? – Hoefslag

Door Christine Dijk – 26 februari 2014

Veel paarden en pony’s in Nederland zijn te dik. Vaak wordt overgewicht te laat of helemaal niet herkend. Gelukkig zijn er verschillende manieren om te bepalen of een paard of pony een gezonde conditie heeft, zodat in een vroeg stadium kan worden ingegrepen bij het ontstaan van overgewicht of vermagering.

1. Berekenen
Er bestaat een formule voor het berekenen van het lichaamsgewicht: ((Borstomvang in cm x 4,3) + (Schofthoogte in cm x 3)) – 785 kg = Gewicht in kg. Deze formule geeft een indicatie, maar is niet altijd nauwkeurig. Het is bijvoorbeeld ook niet bruikbaar bij het bepalen van het gewicht van kleine pony’s, omdat daarvan de lichaamsverhoudingen anders zijn dan die van een ‘gewoon’ paard.

2. Het meetlint
Door een speciaal meetlint, uitgerust met lichaamsgewichten, rond de borst van je paard te leggen (van de schoft achter de schouders langs onder de buik door en weer terug naar de schoft), kun je aflezen hoeveel je paard ongeveer zou wegen. Ook dit is niet altijd nauwkeurig.

3. De weegschaal
Er is geen gouden standaard om het ideale gewicht van een individueel paard te bepalen. Bij een volwassen KWPNer wordt vaak een lichaamsgewicht van 600 kg aangenomen, maar het werkelijke gewicht kan zo maar 100 kg naar boven of naar beneden afwijken. Een weegschaal (bijvoorbeeld een mobiele, zoals van Three Steps) geeft het huidige gewicht weer.

Of een paard/pony een gezond gewicht heeft, kan worden bepaald met de Body Condition Score, eventueel aangevuld met de Cresty Neck Score. Helaas zijn deze systemen altijd mening- en interpretatieafhankelijk.

Lees meer over gewichtsbepaling.

Ir. Marike Jacobs (Voerconsultant & Columniste VoerVergelijk.nl)