Goed voornemen: afvallen!

 Goed voornemen: afvallen!

MIRJAM VAN GOGHARND BRONKHORST 1 DECEMBER 2013

We mogen nog één maand zondigen. En dan is het 1 januari, het moment voor de goede voornemens. En wat prijkt bovenaan de top tien van goede voornemens? Afvallen. En niet alleen de baasjes kampen met overtollige kilo’s. Ook onze viervoeters hebben last van overgewicht. Hoe zet je een paard verantwoord op dieet?

Vooral paarden en pony’s die hooguit één tot twee uur per dag beweging krijgen en verder de hele dag in het weiland staan, hebben een te hoog gewicht. Het gras geeft ze simpelweg meer energie dan ze nodig hebben. Toch heeft een paard vrijwel continu ruwvoer nodig voor een optimale spijsvertering. De universiteit van Wageningen heeft uitgerekend dat een gemiddeld paard van zeshonderd kilo ongeveer 34 tot 40 kilo gras nodig heeft. Dit betekent dat hij per dag niet meer dan zeven uur in de wei mag staan. Hun advies: laat je paard enkele uren grazen, haal hem daarna maximaal vier uur uit de weide of voer hem na vier uur energiearm ruwvoer.

Overgewicht is niet zonder risico. Te zware paarden hebben een grotere kans om hoefbevangenheid te krijgen of insulineresistentie, vergelijkbaar met suikerziekte. Maar te snel afvallen kan ook gevaarlijk zijn. Een paard dat op een crashdieet wordt gezet, gaat zijn vetreserves aanspreken. Daardoor komt er te veel vet in zijn bloed terecht. Dit heet hyperlipaemie, oftewel dieetziekte. Deze ziekte is zeldzaam, maar heeft wel vaak een dodelijke afloop. Probeer te streven naar niet meer dan 2% gewichtsverlies per week.

Eigenlijk geldt voor paarden hetzelfde als voor mensen. Het is een kwestie van kleine stapjes en een lange adem. Om af te vallen moet het paard minder zetmeel en suikers binnen krijgen, zonder dat er gekort wordt op vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen. Hoe?

  • Geef krachtvoer met een lagere energiewaarde
  • Als je paard helemaal geen krachtvoer krijgt, kan je de weidegang minderen en vitaminekoeken of mineraalvoer geven voor de extra voedingsstoffen
  • Vervang krachtvoer voor ruwvoer. Vooral hooi van een tweede of derde snede is energiearm
  • Verdeel het voer over meerdere, kleine porties. Zo staat het paard nooit te lang zonder eten
  • Beweeg voldoende! Vooral langdurig bewegen met een lage intensiteit is effectief

Heeft jouw paard wat kilo’s te veel? Het is aan te raden om eerst contact op te nemen met de dierenarts, voordat je aan de gang gaat met afvallen. Een dierenarts kan vaststellen wat precies de oorzaak is voor het overgewicht en kan advies geven in de aanpak.