ESSENTIAL OILS

Wat zijn Essential Oils (EO)?
Essential Oils, (etherische olie, vluchtige- of aromatische olie) is een uit plantmateriaal gewonnen mengsel van vluchtige, aromatische moleculen dat kenmerkend is voor de geur van de plant waaruit ze worden gewonnen. Etherische oliën bevatten geen vet, ze zijn vloeibaar op kamertemperatuur, maar verdampen al snel bij verhitting.
Ze worden gewonnen uit verschillende delen van een plant, zoals de vrucht, het zaad, de bloesem, de schors, de schil, de  bladeren of het hout (van stam, takken).
Aromatische planten worden al vanaf het begin van de beschaving gebruikt voor hun therapeutische eigenschappen.
Er zijn veel Essential Oils op de markt. Goede EO’s zijn vaak kostbaar omdat er soms duizenden kilo’s aan plantmateriaal nodig is om olie te verkrijgen. Three Steps gebuikt de olie van Young Living, waar iedere partij olie aan strenge tests wordt onderworpen.

Waarvoor worden Essential Oils gebruikt?
Essential Oils kunnen ingezet worden bij mens en dier en op verschillende niveaus werken: op fysiek, cognitief en op emotioneel vlak. Zij ondersteunen het lichaam op allerlei verschillende manieren. Enkele voorbeelden hiervan:
ondersteuning van spieren, gewrichten en een gezonde ademhaling  / stimuleert de ontspanning, het emotioneel welzijn, een goede stofwisseling, het gezonde afweersysteem / kalmeert spanningen en zenuwen / helpt bij maagklachten / geeft een goed humeur, zorgt voor toename van positieve gevoelens.

Hoe worden de oliën toegediend?
Er zijn verschillende manieren om de olie te gebruiken, zoals:
* aromatisch – bijvoorbeeld d.m.v. een diffuser / inhaleer uit het flesje / wrijf een druppel in de palmen van je handen, leg ze als een kommetje over je neus en inhaleer
* plaatselijk – verdun met een draagolie of breng de olie puur aan op je huid
* inwendig – sommige oliën kunnen oraal toegepast worden: in water, voeding of in een plantaardige capsule

Wat is het verschil tussen plantaardige- en essentiële oliën?
Plantaardige oliën (zoals olijfolie) worden verkregen uit de vettere delen van een plant, zoals de zaden, pitten en noten. Daarom zijn deze oliën meestal vettig – dit in tegenstelling tot essential oils. Plantaardige oliën worden vaak gebruikt om de essentiële oliën te verdunnen als deze op de huid aangebracht worden.

Hoe weet je welke olie waarvoor gebruikt moet worden?
Er bestaan verschillende apps en boeken waarin opgezocht kan worden welke oliën waarvoor geschikt zijn. Niet elke olie werkt bij iedereen hetzelfde: zo kan de ene persoon in slaap vallen zodra hij lavendel ruikt en bij een ander kan lavendel misschien helemaal niet werken en helpt bijvoorbeeld marjolein of romeinse kamille prima.
Three Steps werkt met een ITOVI-scan. Dit instrumentje meet met elektrodes het lichaam door en vertaalt e.e.a. naar oliën die het lichaam nodig heeft. Dit is een momentopname. Zo’n scan duurt maar een paar minuten.