Waarom weeg je een paard?

Een aantal redenen waarom een paard gewogen wordt:

  • Voor het toedienen van wormkuren, tranquillizers en medicijnen moet het gewicht van het paard bekend zijn.
  • Weet de chauffeur hoeveel het paardentransport weegt? De politie kan de vrachtwagen of auto met trailer wegen en de chauffeur verbieden om verder te rijden of bekeuren als het paardentransport te zwaar is!
  • Het vervoer van paarden kan er ook voor zorgen dat het dier gewicht verliest. (stress)
  • Goede fokkerijen willen weten of de merries en veulens op een gezonde manier aankomen. Als zij gewicht verliezen kan dit een teken zijn dat zij niet helemaal gezond zijn en dan zijn de fokkers (en dierenarts) er al snel bij. In Engeland worden veulens zelfs al gewogen tussen de 12 en 36 uur na de geboorte! In sommige staten in Amerika worden veulens afgespeend als ze een bepaald gewicht hebben (dus niet op een bepaalde leeftijd)
  • Zelfs op een voerzak staat: ” zoveel gram voer geven per 100 kg lichaamsgewicht”….
  • Sportpaarden presteren vaak op een bepaald gewicht het beste. Na een zware wedstrijd kunnen ze veel gewicht verliezen – soms wel 35 kilo of nog meer! Een goede trainer houdt dit bij en laat het paard pas weer echt werken als het dier weer op gewicht is. Klik hier als je meer wilt weten over hoeveel een paard zweet.
  • En natuurlijk bij ziekte en bij te dunne- en te dikke paarden kan met behulp van een goede weegschaal gecontroleerd worden of het paard op een gezonde manier aankomt of afvalt.

                                           Meten is weten en gissen is missen!

     Wil je weten of je paard te dik of te dun is laat dan een body condition score uitvoeren.

Om te wegen kan je een meetlint gebruiken waarmee je de borstomvang meet. Helaas wordt er met zo’n lint geen rekening gehouden met de lengte van het paard en een lang paard is normaal gesproken zwaarder dan een kort gedrongen paard. Daarom is het toch beter om Three Steps mobiele paardenweegschaal langs te laten komen.
Klik hier voor de tarieven van Three Steps mobiele paardenweegschaal.
Klik hier voor contact met Three Steps mobiele paardenweegschaal om de reiskosten op te vragen en een afspraak te plannen (kan ook in het weekend).