BODY CONDITION SCORE

Body condition score paard

Body condition score

Wat is een Body Condition Score (BCS)?

Bij het wegen van paarden zeggen de paardeneigenaren vaak: ‘nu weet ik het gewicht, maar is mijn paard nu te dik of te dun? Mijn paard heeft een stokmaat van…., klopt het gewicht daarmee?’ Wij leggen dan uit dat aan de hand van de Body Condition Score (BCS) de conditie van het paard bepaald kan worden. Je kan zien of het paard te veel of te weinig vet heeft. Dit kan je zien – maar vooral voelen! Door het voelen beoordeel je het verschil tussen vet en spieren.

Wat gebeurt er als je een Body Condition Score laat uitvoeren?

Als je door ons een BCS laat uitvoeren krijg je een korte uitleg over welke plaatsen op het paard bekeken (‘gescoord’) moeten worden (plaatsen waar het paard vet opslaat) en wordt uitgelegd hoe je dit zelf kunt doen. Je ontvangt een schriftelijke uitleg met de score van jouw paard.

Er bestaan een aantal verschillende manieren waarop je de conditie kan indelen; het verschil is het aantal gradaties / systemen waarop je de condities kunt indelen (bijvoorbeeld scores van 1 tot 9, of van 0 tot 6). Maar het principe komt op hetzelfde neer.

Ieder paard moet individueel beoordeeld worden

Niet elk paard zet het vet op dezelfde manier af. Het ene paard heeft bijvoorbeeld een dikke nek en weinig vet op de ribben en het andere paard andersom. Als je gaat voelen en beoordelen maak je een soort van gemiddelde score.
Je moet een paard individueel beoordelen: een ouder paard mag wat magerder zijn en een merrie die je drachtig wilt hebben wil je een beetje in de plus hebben.

Het is belangrijk dat je in de gaten houdt voor je eigen paard:
* Wat is de gewenste conditie die je je paard wilt laten hebben?
* Heb ik die al? Hou ik die ook?
* Heb ik die nog niet? Kan ik daar naartoe werken? Kan ik d.m.v. training en aanpassen van voer dingen aanpassen?

Veel mensen vergissen zich en gaan de buik/flank beoordelen. Dit is echter geen onderdeel van de BCS. Aan de rechter kant in de buik zit de blinde darm en aan de linker kant de dikke darm. Als een paard net veel ruwvoer gegeten heeft blijft het eten een tijd in de darmen. Als de buik naar beneden hangt kan dit zijn omdat de buikspieren minder sterk zijn. Dit kan verbeterd worden door galoptraining.
De ribbenkast beoordelen is het makkelijkst en dat doen veel mensen als enige. Ribben moet je goed kunnen voelen (dus meteen onder de huid, zonder hard te drukken), maar je hoeft ze niet te zien. Tussen rib en huid zit geen spier.

Hoe vaak moet je die body condition score uitvoeren?

Het scoren van een paard zou iedere 6 a 8 weken moeten gebeuren. Af en toe door iemand die het paard niet iedere dag ziet is verstandig. Regelmatig foto’s maken kan nuttig zijn – maar vergeet het voelen niet!

Een Engelstalig filmpje over het scoren: Dodson & Horrell – how to fat score of deze: how to fat score a horse

Wil je uitleg over de Body Condition Score of een afspraak maken hiervoor? Neem contact op met Three Steps of bel direct en laat meteen je paard wegen op de mobiele paardenweegschaal!