Veulens lopen een veulenworm besmetting op, maar met ongeveer 7 maanden bouwen zij leeftijdsimmuniteit op en dan vind je geen veulenworm meer. Ze zijn er nog wel, maar zijn ingekapseld
Als een merrie drachtig wordt worden deze ingekapselde wormen weer wakker door aanmaak van bepaalde hormonen. Via de uier wordt het veulen besmet. Mestonderzoek doen bij de moeder heeft geen nut omdat de eieren niet uitgescheiden worden via de mest, maar via de melk. Er kan wel mestonderzoek gedaan worden bij het veulen.
De veulenworm heeft ook een cyclus buiten het paard (bijvoorbeeld in de box) – deze worm heeft zijn gastheer (het paard) niet nodig! Zij kunnen paren buiten het paard en door de huid van het veulen naar binnen gaan.
Veulens kunnen dus op twee manieren besmet worden: via de moedermelk (uier) en door binnendringen door de huid.
Ook hier is hygiƫne dus erg belangrijk!
Veulenworm komt niet veel voor in Nederland.
Veulenworm veroorzaakt diarree. Er zijn echter nog meer redenen waarom een veulen diarree kan krijgen: veulenhengstigheid van de moeder (hierbij verandert de samenstelling van de melk wat), rhinovirus, bacteriƫle infecties, veulen begint met mee-eten met zijn moeder waaraan de darmflora moet wennen.
Veulenworm is goed te behandelen met ivermectine. Resistentie hiertegen is nog niet bekend.