MESTONDERZOEK

THREE STEPS DOET OOK MESTONDERZOEK!
Bel voor informatie of een afspraak met 0031(0)625093016

Als de mobiele paardenweegschaal je paard/pony heeft gewogen kan verse mest meegenomen worden. Deze mest wordt onderzocht en binnen 3 werkdagen ontvang je de uitslag per e-mail. Eventueel kunnen foto’s gemaakt worden van de gevonden wormeitjes en deze kan je – samen met de uitslag – doorsturen naar je dierenarts.
Bij het eventueel ontwormen van je paard/pony is het belangrijk dat je het gewicht van het dier weet, zodat je de wormkuur goed kunt doseren!

Het mestonderzoek wordt gedaan m.b.v. de McMaster methode (flotatietechniek). Hierbij wordt gekeken naar de meest voorkomende maagdarm-parasieten:
bloedworm (strongyliden, vnl cyathostominae),
spoelworm (parascaris equorum),
veulenworm (strongyloides westeri),
aarsmaden / aarsworm (oxyuris) *)
lintworm (aoplocephala perfoliata) **)
longworm (dictyocaulus arnfieldi) *)

*) eitjes van de longworm en de aarsworm zijn meestal niet te vinden in de mest, omdat
deze wormensoorten zich niet in de darmen bevinden.
**) omdat de lintworm onregelmatig eitjes legt – en deze in pakketjes ‘segmenten’ uitscheidt – zijn deze eitjes ook vaak niet te vinden.

Een mestonderzoek kan ook worm(ei)telling of wormonderzoek genoemd worden.
Bij een mestonderzoek kun je de mest van je paard laten onderzoeken op de aanwezigheid van wormeieren. Deze wormeitjes zijn de eitjes van wormen (parasieten) die het paard kan hebben. Hierbij worden de eieren in de mestmonsters niet alleen onderzocht, maar ook geteld. Bij de uitslag wordt dus aangegeven hoeveel Eieren Per Gram (EPG) er in het monster zijn gevonden en ook welk soort wormen is aangetroffen.

Laboratoria en dierenartsen hebben o.a. afgesproken dat < 50 eieren per gram gezien wordt als geen besmetting. Maar omdat de lintworm en leverbot in verhouding tot bijvoorbeeld de bloedworm en de spoelworm erg weinig eieren leggen is het advies om bij 1 gevonden lintworm- of leverbot-wormei al te ontwormen. En bij veulens wordt geadviseerd om te ontwormen bij 1 gevonden spoelwormei.
Omdat lintwormeieren zelden gevonden worden (ze worden uitgescheiden in ‘pakketjes’ tegelijk), wordt geadviseerd om 1 keer per jaar, in het najaar, sowieso te ontwormen met een wormkuur die pyrantel of praziquantel bevat.

Als er geen eieren gevonden zijn in de mest betekent dit niet dat het paard geen wormen heeft. Het kan zijn dat de wormen weinig of geen eieren leggen of dat er voornamelijk mannelijke wormen zijn. Alleen volwassen wormen leggen eitjes. Larven (onvolwassen wormen) kunnen echter ook veel schade aanbrengen aan een paard. Volwassen wormen kunnen ook een legpauze nemen (vrouwtjes wormen leggen bij kou minder eieren), waardoor het kan gebeuren dat een paard vol wormen zit, maar er geen eitje gevonden wordt.
Elk paard heeft wormen, maar ze hebben er niet allemaal evenveel last van. Helaas kan je aan de buitenkant van het paard niet zien of hij wormen heeft; soms zien paarden er super uit: goed van kleur en fit – maar toch hebben ze wormen!

In de zomer is mestonderzoek minder betrouwbaar als het lang heeft gelegen. Uit onderzoek is gebleken dat bij 4 graden (koelkast temperatuur) de eieren na 120 uur nog gevonden worden, maar bij kamertemperatuur (18 – 24 graden) is de mest na 24 uur al niet meer betrouwbaar. Dit wil zeggen dat de eieren niet meer (allemaal) te vinden zijn – waardoor je een valse negatieve uitslag krijgt. Dit probleem krijg je dus als je mest in de zomer opstuurt.

In de praktijk is gebleken dat ongeveer 80% van de paarden niet hoeft te worden ontwormd. Preventief ontwormen is niet zinvol. Ontwormen wordt gedaan om klachten te verhelpen of om grote ei-uitscheiders te verminderen, zodat de infectiedruk omlaag gaat. Hierbij is mestonderzoek onmisbaar om uit te zoeken welke wormen er in het paard aanwezig zijn – en dus welke wormkuur het best werkt.
Mestonderzoek is ook nodig om resistentie tegen ontwormmiddelen op stallen op te sporen.

Aan de uitslag van het mestonderzoek is een advies gekoppeld, zodat je met je dierenarts kunt overleggen welk wormmiddel in jouw situatie het meest effectief is.

Het mestonderzoek wordt vertrouwelijk behandeld.

Voor meer informatie, vul het contactformulier in of bel met Birkje van Heyningen: 0031 (0)6-25093016